Zsidó sportolók kiállítás

2012 szeptemberében, egyedülálló módón, megnyílt egy időszaki kiállítás keretén belül a magyar zsidó sportolókat bemutató tárlat . A Maccabi VAC a tárgyi emlékeken túl számos információt is nyújtott a kiállítás létrejöttéhez . Munkánk eredményeképpen sok ezren tekinthetik meg az elkövetkezendő hónapokban a kiállítást . A munkánk eredményét és a kiállítás teljes anyagát szeretnénk bemutatni Izraelben is a jövő évben , majd egy jelentős részét a Maccabi múzeum számára átadni .
A kiállítás kitűnő és méltó helyszínt biztosított a a müncheni olimpián 11 izraeli sportoló ellen elkövetett terrortámadás 40. évfordulója alkalmából tartott budapesti megemlékezéshez . A megemlékezésen elhangzott, hogy 1972. szeptember 5-e az egyik legsötétebb napja az Olimpiai Játékok történetének, a terroristák ugyanis nemcsak az izraeli sportolókat támadták meg, hanem az olimpiai eszmét is, olyan értékeket, mint a békés versengés, a barátság, és a kölcsönös tisztelet. A megnyitón beszédet mondott a Magyar Olimpiai Bizottság elnökhelyettese, Magyar Zoltán olimpiai bajnok tornász.
Az áldozatok emlékének a szabadság és a demokrácia szimbólumának kell lennie a jövő generációk számára, a gonoszsággal és a sötétséggel szemben.
Az izraeli sportolókat azért ölték meg, mert izraeliek voltak, mert az országukat képviselték a Játékokon. Rájuk is emlékezünk a Magyar Zsidó Múzeumban rendezett kiállítással.

A képeken az emlékezés gyertyáit meggyújtó magyar olimpiai bajnokok, vezetők, valamint Gedó György, a müncheni játékok magyar zsidó olimpiai bajnoka látható. A háttérben a Maccabi VAC egykori tornászai és vívói.