Első nemzetközi Maccabi Kosárlabda Kupa

Tíz csapat több mint száz játékossal vett rész az első nemzetközi Maccabi Kosárlabda Kupán. Az október 27. és 30. között megrendezett torna célja az volt, hogy a sporteseményen túl az izraeli, dán és svájci vendégcsapatok hazánk kulturális és történelmi örökségébe is bepillantást nyerjenek. A kupa egyben a 2019-es Maccabi Európa Játékok első teszt versenye volt, melyet az Európai Maccabi Szövetség elnöke, Motti Tichauer nyitott meg.

basketball cup

Az első napon a játékosok megismerhették a magyar zsidóság veszteségeit bemutató anyagot a Holokauszt Emlékközpontban megtekinthető állandó interaktív kiállítás révén. A látogatás után a résztvevők az  Áldozatok Emlékfalánál emlékeztek meg a II. világháború magyar áldozatairól, majd a zsinagógában folytatódott a program.

pava synagogue

Pénteken a csapatok a Frankel Zsinagógába érkezetek Kabbalat Shabbatra. A körzet elnöke, Tordai Péter nagy örömmel köszöntötte a játékosokat a több emeletes bérházzal körbevett, neogótikus budai zsinagógában. Motti Tichauer megköszönte a közösség szívélyes fogadtatását, és az Európai Maccabi Szövetség nevében díjat adott át Jusztin Ádámnak, a Maccabi VAC elnökének.

A több hónapos felkészülés után a játékosok felkészülten érkeztek Budapestre, hogy a legjobb teljesítményüket mutatva megküzdjenek a hazai és nemzetközi csapatokkal. Négy ifjúsági csapat,  két magyar (MTK Törökbálint és PAFC) és két Izraeli (Matnas Even Yehuda 1 és 2.) játszott egymással. A felnőtt korcsoportban hat csapat küzdött az első helyezésért. Maccabi Suisse, Asseret Israel és Hakoah Denmark képviselte a nemzetközi ágat, míg a magyarok között az MTK Törökbálint; a helyi magyar zsidó sportegyesület, a Maccabi VAC és a keresztény Szent Pál Akadémia egyesület tagjai vettek részt a versenyen. Az utóbbi csapat részvétele hűen szimbolizálja a kölcsönös együttműködés és elfogadás fontosságát a Maccabi sport életében.  Az edzések és mérkőzések alatt a Scheiber Sándor Általános Iskola és Gimnázium diákjai, valamint a Maccabi VAC önkéntesei biztosították a rendezvény gördülékeny lebonyolítását.

ep1i0182

Eredmények:

Ifjúsági, fiú:

  1. helyezés: MTK Törökbálint
  2. helyezés: Matnas Even Yehuda 1
  3. helyezés: Matnas Even Yehuda 2
  4. helyezés: PAFC

Legértékesebb játékos: Jonathan Karmil (Izrael)

Nyílt, férfi:

  1. helyezés: Szent Pál Akadémia
  2. helyezés: Maccabi Suisse
  3. helyezés: MTK Törökbálint
  4. helyezés: Asseret Israel
  5. helyezés: Maccabi VAC
  6. helyezés: Hakoah Denmark

Legértékesebb játékos: David Hertig (Dánia)

A díjakat Jusztin Ádám; Stern Péter, valamint a MAZSIHISZ elnöke, Heisler András és az Európai Maccabi Szövetség sport igazgatója, Angelo Della Rocca adta át a játékosoknak.

heisler basketball

Megható pillanat volt minden egyesület, de különösen a Maccabi Vívó és Atlétikai Club és az EMG2019 Sport Szervező Kft képviselői számára, amikor a Hakoah Denmark edzője megemlékezett testvérére a 2015-ös koppenhágai zsinagóga ellen indított terrorcselekményben elhunyt Dan Uzanra.

A Maccabi Kosárlabda Kupa alatt a résztvevők megcsodálhatták Budapest nevezetességeit is. Az Európai Maccabi Szövetség izraeli küldöttje, Or Ben Simhon az izraeli junior csapattal és helyi idegenvezetővel tartott idegenvezetést a történelmi szépségű budai Várnegyedben. Eközben a felnőtt játékosok a pesti zsidónegyedben tettek egy hosszú sétát. A fiatalok a városnézés után kipróbálták a világhírű Széchenyi Termál Fürdőt. Másnap pedig a tanulás jegyében az Izraeli Kulturális Intézet kiállításait és programjait látogatták végig.

Az első EMG2019 teszt verseny során számos előrelépés történt a budapesti Maccabi Európa Játékok kapcsán is. Motti Tichauer meghívást kapott a nemrég átadott Új Hidegkuti Nándor Stadionba, mely a 2019-es játékok nyitó- és záróünnepségének helyszíne lesz. Továbbá bejárást tartottak a Tüskecsarnokban is, amely a hetekben adott otthont az Asztalitenisz Európa-bajnokságnak, és a Dagály Úszóarénában is, ahol pedig a FINA vizes világbajnokságot rendezik meg 2017-ben. A stadionok után látogatást tettek azokban a hotelekben, melyek szállásként szolgálnak majd több ezer sportoló számára a Maccabi Európa Játékok alatt. A szemle végén az Új Hidegkuti Nándor Stadionban lévő elnöki sky boxban megtartották a Szervező Bizottsági Ülést az EMG2019 vezetőségével, ahol a látottak elemzésén kívül a 2017-es célok és feladatok kerültek meghatározásra.

img_4044

Az első Maccabi Kosárlabda Kupa a HaTikvával ért véget.

Az eseményen készült fotók itt és a Maccabi Médiából is elérhetőek:

Zádor Péter fotói:

Lackó Eszter képei: