Megemlékezés a Brüll Kriptánál

Az MTK Budapest örökös tiszteletbeli elnökére emlékeztek a Kozma utcai izraelita temetőben.

Pénteken délelőtt, a frissen felújított Brüll kriptánál emlékeztek Brüll Alfrédra, az MTK Budapest örökös tiszteletbeli elnökére tisztelői, illetve a kék-fehér klub vezetői, szimpatizánsai.

Az eseményt Fekete László, a Dohány utcai zsinagóga főkántora nyitotta meg, aki Brüll család tagjairól emlékezett meg.

Ezt követően Radnainé Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta: a Brüll kripta immár a több mint hatezer védett síremléket számláló nemzeti sírkert része, és kiemelte, külön örömteli, hogy a beruházás határidőre, a költségkereten belül készült el.

A főigazgató beszédét követően Nagy Anna és Kohán István, a Budapest Klezmer Band zenészei egy lengyelországi gyűjtésből származó dallal örvendeztették meg a megemlékezőket.

Dr. Deutsch Tamás, az MTK Budapest elnöke nem fukarkodott a dicséretekkel, mikor legendás elődjét méltatta.

Minden idők legnagyobb magyar klubelnöke, a hat nyelven beszélő, sikeres üzletember, a kéttucatnyi sportszövetség és klub alapítója és elnöke, a nemzetközi sportvezető a sikereit nem érhette el másként, mint magabiztos, erős és céltudatos emberként. Ha a megfakult fotókon a szemébe nézünk, szinte beleütközünk átható tekintetébe.

Deutsch Tamás szerint Brüll volt az első, aki valódi mecénásként működött a magyar sportban: a saját vagyonából épített, adományozott, ajándékozott klubjának, sportolóinak.

– Brüll Alfréd a legjobbjaink egyike. Példaadó abban, ahogy élt, amit tett. Élete felemelő példája annak, ahogy egy ember tehetsége virágzóan kiteljesedik. Halála pedig elrémisztő emléke annak, hogy milyen borzalmakra képes az ember és az emberiség.