Keleti Ágnes 97 éves

Bis 120! Január 9-én ünnepli 97. születésnapját KELETI ÁGNES ötszörös olimpiai bajnok tornásznő, a nemzet sportolója. A Maccabi VAC nagyon boldog születésnapot kíván a legendás tornásznőnek!

 

Az alábbiakban a Bálint Ház írását idézzük: 

„A szerencsétlenségben mindig szerencsés voltam” fedte fel sikereinek titkát az ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes.  

Keleti Ágnes eredeti nevén Klein Ágnes, a magyar tornasport kiemelkedő alakja, aki összesen öt olimpiai bajnoki aranyérmet nyert. Az 1952-es helsinki olimpián egyéniben elért diadala volt a 46. magyar aranyérem.
Keleti számos kudarccal teli, balszerencsés év után érkezett a finn fővárosba. Akár már az 1940-es játékokon is elindulhatott volna, de a világháború szertefoszlatta álmait. Ekkor úgy tűnt, kettétört a karrierje, nem álmodhat nemzetközi sikerekről. Ő mégsem adta fel a reményt, de az 1948-as olimpián újabb csapás érte: két nappal a verseny előtt megsérült, csak a nézőtérről szurkolhatott. 1952-ben azonban senki sem tudta megállítani, egyéniben, talajon első lett. 
Ezután még három olimpiai aranyat nyert az 1956-os, melbourne-i olimpián. Ekkor Ausztráliában maradt, majd Izraelben telepedett le. Ott főiskolai tanár és edző lett. Az alapítás évétől, 2004-től tagja a Nemzet Sportolóit tömörítő társaságnak. Jelenleg is Izraelben él, de sűrűn jár haza, Budapesten is van lakása.