Heller Ágnes 90 éves

Sok szeretettel köszöntjük Heller Ágnest a nagy magyar filozófust, világértelmiségit, és a Múlt és Jövő ügyének legmagasabb színvonalú képviselőjét kilencvenedik születésnapja alkalmából!

            Bis hundert und zwanzig!

A neves évforduló alkalmából kiadónk két könyvvel is jelentkezik.          

Egy Festschrifttel – ahogy évfordulók alkalmából illik – valamint egy esszégyűjteménnyel, amely áttekintést ad Heller Ágnes és a Múlt és Jövő (a folyóirat és a könyvkiadó) gazdag kapcsolatáról, s e különleges kapcsolat természetéről.

Mindkét kiadvány regény, ha más szerkezetekkel, anyaggal is. A Heller Ágnes-ünnep/90 nem csak tanulmányok gyűjteménye, hanem visszaemlékezéseké – igyekeztünk a Bicikliző majom interjúregény még élő szereplőit megszólaltani – ezért az interjúregény sztereo változatának is felfogható. Dallos Eszter bibliográfiája a világon először foglalja össze az életművet az ötvenes évektől napjainkig öt kontinensre kiterjedően, a recepciót is beleértve.

A Heller Ágnes a Múlt és Jövőben /30/90 – a Múlt és Jövőben megjelent esszéket, nem tervezetten azt a 30 évet – a rendszerváltás korát – foglalja regénybe, ahol ezek az írások megszülettek. Mégpedig nem a percéletű mai kocsma, a politika szempontjából, hanem az időtálló gondolkodás sodrában a szellemi diskurzus nyomot hagyó vonulatát domborítja ki, egy nagy filozófus témaválasztásaiban és reagálásaiban. 

E két könyv a születésnapra jelent meg, elsősorban, hogy az ünnepeltnek örömet szerezzünk vele. S nem különben, hogy a Festschrift résztvevői kaphassanak belőle egy-egy példányt, áldozatos munkájuk jutalmául.

A közönség a Jubileumi 90. Ünnepi Könyvhéten (2019. június 13.-17.) a Múlt és Jövő standján juthat hozzá. (A „kedvezmény” az lesz, hogy aki megveszi a jubileumi köteteket, kap pluszban egy-egy Heller Ágnes könyvet, ami – esetleg – hiányzik még a könyvtárából.
Ettől függetlenül érdemes előjegyezni, mert az igény kiszámíthatatlan, a nyomda és a raktározás költségei annál inkább. A közreműködőkön kívűl – beleértve a nyomdát és a papírgyárat – (ez érthető a mai Magyarországon) senki nem szponzorálta a magyar szellemi életnek ezt a kiemelkedő eseményét és összegzését.

A Múlt és Jövő Közössége

Amig a könyveket a kezetekbe vehetitek addig a kiemelkedő alkalom jegyében töltsetek el egy órát Heller Ágnessel a vele készült filmecskéinkkel!