19. Maccabiah a magyar delegációval

A Maccabi Vívó és Atlétikai Club ( Maccabi VAC ) 1906-óta a magyarországi zsidó fiatalok számára különböző sportágakban teremt rendszeres sportolási lehetőséget. Az egyesület kiemelt célja, hogy fontos szerepet vállaljon a hazai amatőr és professzionális sportéletben. Magyarországot kiemelkedően képviselve a nemzetközi eseményeken valamint a Magyarországon élő magyar zsidó sportolókat az Izraelben és a diaszpórában hasonló sporttevékenységet folytató többi zsidó sportolóval összekapcsolja.

Magyarország egyetlen zsidó sportegyesülete fontos feladatának tekinti a magyarországi zsidó közösség aktivizálását, a tudatos, rendszeres testmozgást magában foglaló életmódra nevelést.

A sportoláson túl a Maccabi VAC széleskörű közösségi programokat és kulturális,oktatási eseményeket is szervez.

A Maccabi Vívó és Atlétikai Club – Magyarországon egyedüliként – biztosítja a magyar zsidó sportolók részvételét a Maccabi Világ és Európa Játékokon.

A Maccabi VAC a világ zsidó sportszervezeteinek családjába tartozik, melynek irányítója az izraeli székhelyű Maccabi Világszövetség (Maccabi World Union). Ez a szervezet fogja össze a világ 60 országában működő egyesületeket, melyeknek összesen több, mint 450 000 tagja van.

A világszövetségen belül minden régió saját konföderációval rendelkezik, így létezik az Európai Maccabi Szövetség is (EMC-European Maccabi Confederation).

A XIX. Maccabi Világjátékok 2013. július 18 – 30. között Izraelben került megrendezésre.

A Maccabi Világjátékok a világon a legnagyobb zsidó esemény, négyévente, több mint 10 000 fő (sportolók és kísérők) részvételével.

Ezt a versenyt a világon a negyedik legnagyobb sporteseményeként tartják számon világszerte.

74 Magyar versenyző , edző , sportvezető utazott Izraelbe 2013 júliusában képviselve a Maccabi Vívó és Atlétikai Clubot és a Magyar zsidóságot a világ harmadik legnagyobb sporteseményén a 19.-ik Maccabi Világjátékokon .

A Maccabi VAC 1989-óta vesz részt a Maccabi Játékokon . 64 sportoló és számos sportvezető utazott Izraelbe hogy találkozzon több mint 9000 zsidó sportolóval akik 70 különböző országból érkeztek .

A Maccabiah résztvevői , férfiak és nők , fiatalok és idősek , amatőrök és professzionális versenyzők mérték össze tudásukat számos sportágban , rengeteg helyszínen .

A Maccabiah több mint verseny !

A sport és a versenyzés egy olyan kapu a zsidók számára amin keresztül közelebb kerülhetnek a közösség és a zsidó élet minden területéhez . A Maccabiah a zsidó identitás megélésének egy olyan pozitív üzenete ami minden sportot szerető zsidó számára kiemelkedő esemény .

A Magyar Delegáció a Maccabiah-n a következő adatokkal büszkélkedhet :

– 34 fő aki még soha nem járt Izraelben , az a harmadik generáció akinek nagyszülei holocaust áldozatok

– Számos olyan résztvevő volt aki ezen az eseményen találkozott első alkalommal a zsidó közösséggel

– 18 Junior versenyző – a legtöbb a Magyar Delegációk Maccabiah részvétele során

– Első alkalommal szerepelt para sportoló a Magyar Delegációban

– 22 női/lány sportoló vett részt a Magyar csapatban . Ez a szám kiemelkedő az országok anyagában

 

A Magyar Delegáció a legsikeresebb és a legnépesebb delegáció volt a Maccabiah Magyar részvételének történetében . A Magyar Sportolók 20 érmet nyertek a játékokon ami 13 legeredményesebb ország helyezését jelenti az országok közötti versenyben .

Arany:
S. KOVÁCS ÁDÁM – Karate
KUNOS ZSUZSA – Karate
ROMHÁNYI ESZTER – Gymnastics
FEKETE TIBOR – Wrestling
Ezüst:
BECSEY JÁNOS – Para swiming
SINGER MARTIN – Fencing
BOROS ZSOFI – Triathlon
ROMHÁNYI ESZTER – Gymnastics
LAKOS BORCSA – Track and Field
Bronz:
BECSEY JÁNOS – Para swiming
SZILÁGYI GÁBOR – Swiming
ROMHÁNYI ESZTER – Gymnastics
BODY BENJÁMIN – Fencing
GULYÁS ÁDÁM, RIZMAYER NORBERT, MURINAI DÁNIEL – Taekwondo
KIS BIANKA, BODNÁR ROBIN, – Riding sport – Dressage
MEN and WOMEN – Waterpolo Team

42 sportoló éremmel a nyakában tért haza a versenyről !

A Maccabiah alatt a résztvevők a versenyeken kívül megismerhették az országot , találkozhattak zsidó sportolókkal a világ minden pontjáról . Betekintést kaptak az ígéret földjének kultúrájába és gazdag szépségeibe .

A programok alkalmával a sportolók koncertre , kulturális programokra is eljutottak az ország teljes területén .

A hazatérő Magyar sportolók , feltöltődve energiával elhivatottan folytatják tevékenységüket . Számukra a zsidó elkötelezettség kimagasló fontosságú lett a környezetükben .

A sportolóknak az Izraeli verseny sokkal több volt mint egy verseny , megismerése volt a saját kultúrájuknak és jövőjüknek . Egy cél ami szorosan kapcsolódik Izraelhez és a zsidó kultúrához .

A Maccabi VAC számára még erősebb az a meggyőződés, hogy a sport lehetőség közel kerülni a zsidó élethez .

Minden sportoló aki részt vett a versenyen , mostantól nagykövete lesz a Maccabiah versenynek és a zsidó sportnak és a Maccabi Világ közösségének !