1906

Alapítás

Dömény Lajos megalapította az első zsidó érdekeltségű sportegyesületet, a Magyar Vívó és Atlétikai Klubot. Az egyesülethez egyaránt csatlakoztak azok a zsidó fiatalok, akik korábban már egy másik klubban sportoltak, és azok is, akik még nem tartoztak egy sport szervezethez sem előtte.

maccabvaci-logo-1906A VAC első logója, melynek, ha szögeit összekötjük, Dávid-csillagot kapunk.

1907

Az első évek

Működésének első éveiben a VAC csak torna- és vívószakosztályt működtetett, utóbbinak dr. Zsoldos Andor, a vezetőség egyik kiemelkedő személyisége volt a vezetője.

Az egyesület terjeszkedett, létrejött a labdarúgó, úszó, vízilabda, asztalitenisz, birkózó, kosárlabda és tenisz szakosztály.

1921

Kezdeti sikerek

A labdarugók 1921 és 1926 között a legfelső osztályban játszottak, ennek köszönhetően néhány játékos tagja volt a nemzeti tizenegynek is (például: Fisher Lajos, Grósz II Dezső, Singer Miklós).

A tornász szakosztályt Szalai József, az egyesület korábbi versenyzője, többszörös magyar bajnok vezette. A VAC tornászai 1926-ban megnyerték az országos csapatbajnokságot. A győztes csapat tagja volt Dückstein Zoltán, aki később jelentős szerepet vállalt az egyesület életében. Az egyesület fontos szerepet vállalt az akkor újdonságnak számító kézilabda népszerűsítésében. Szalai és Dückstein fordították le magyar nyelvre, és jelentették meg ennek az új sportágnak az első szabálykönyvét.

1927

Bővülés

Mindkét nem több száz képviselője sportolt a különböző szakosztályokban, az egyesület tagjainak száma elérte az 1000 főt. Terjedelmi korlátaink miatt nincs mód felidézni minden sikeres sportoló és sportvezető emlékét, azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy az egyesület működtetésében azonos jelentőséget tulajdonítottak az élsportolók felkészítésének és versenyeztetésének és az ifjú nemzedékek nevelésének.

A VAC első bázisa a VII. kerületében, a Wesselényi utca 44. szám alatt működő iskolában létesített tornacsarnok volt. Ebben az épületben működött az egyesület titkársága. Az egyesület második fontos létesítményeként a harmincas években megépült, Abonyi utcai Zsidó Gimnázium. Ebben az épületben létesült egy modern tornacsarnok és egy sportpálya. Az iskola első tornatanára az a Dückstein Zoltán volt, aki az iskola keretein kívül is sokat foglalkozott a fiatalok testnevelésével.

1933 ban a VAC kosárlabda csapata ezüstérmet szerzett a magyar bajnokságban!

Az ötvenes években ennek a csapatnak volt tagja és a Magyar válogatottnak is Klein Rudolf (Ralph Klein) , aki később az Izraeli kosárlabda sport megteremtésben kimagasló szerepet játszott és a Maccabi Tel Aviv csapatának legendás edzője lett .

Az egyesület csatlakozott a Maccabi Világszövetséghez. A klub a világszerte működő Maccabi klubokhoz hasonlóan fontos feladatának tekintette a zsidó hagyományok ápolását.

1938

Betiltás

A zsidóellenes törvény elfogadásával a VAC is lehetetlen helyzetbe került. Az egyesületet betiltották, a VAC néhány éven keresztül nem működött. A klub számos tagja, versenyzője és vezetője lett a háború áldozata, sokan haltak meg a koncentrációs táborokban, illetve munkatáborokban.

1945

Újraindítás

Rendkívüli lelkesedésre volt szükség az egyesület háború utáni újraindításához. A kiemelkedő képességekkel rendelkező Klein Elek lett a klub új elnöke, de az új elnök kiváló szervezőkészséges és tehetsége sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy életben tartsák az egyesületet.

1949

Megszűnés

Miután a működés összes feltétele megszűnt, a klub 1949-ben bezárta kapuit.

1952

Betiltás

Az egyesületet az ötvenes években is megpróbálták újra indítani, de a kommunista rendszer lehetetlené tette, majd betiltotta a Maccabi VAC működését.

1989

Újraalakulás és Maccabiah

Michael Kevehazi – aki később a Maccabi Világszövetség elnöke és kiemelkedő vezetője lett – támogatásával és iránymutatásával, dr. Gonda János vezetésével alakult újjá a klub, és még abban az évben a Maccabi Világszövetség tagja lett. Sőt 1989-ben a klub sportolói részt vettek az első nemzetközi eseményen, a 14. Maccabi Világjátékokon (Maccabiah), mely a legnagyobb zsidó közösségi és sport esemény a világon. Négy évente több, ezer sportoló érkezik a világ minden részéről Izraelbe.

A 14. Maccabiah után több Európa Játékokon (Amszterdam 1995, Skócia 1999) indult a csapat.  Azóta minden Világjátékon és Európa Játékon az egyesület részt vett és képviselte Magyarországot, ezen kívül megrendezett egy Maccabi Bridge Európa Bajnokságot és a Maccabi Európa Szövetség közgyűlését.

maccabivac-logo-1989A Maccabi VAC második, logója, mely már egyértelműen jelzi a Maccabi Világszövetséghez való csatlakozást, és tartalmazza a zsidóság egyik legfőbb szimbólumát, a Dávid-csillagot.

1989

Európai Maccabi Bridzs Játékok - Glasgow, Skócia

Az egyesület delegációja, Ciffer György, Kriger Arthúr, Talyigás András és Bleyer András játékával ezüst érmet szerzett a versenyen.

1991

Maccabi Európa Játékok - Marseille, Franciaország

Az első Maccabi Európa Játékok, ahol a magyar csapat képviseltette magát. Az eseményen bridge csapatunk vett részt.

1992

Fejlődés

Dr. Bleyer András, aki 1992 és 1999 között az egyesület elnöke volt kimagasló munkájával járult hozzá, hogy a Magyarországon sportoló zsidó fiatalok lehetőséget kapjanak mind a rendszeres sportolásra, mind a Világjátékokon való részvételre.

A karate és a kosárlabda szakosztály jött létre először, Mezei Katalin és Varga Miklós vezetésével. Dr. Bleyer András az egyesület második elnöke és dr. Dános Éva elnökhelyettes teremtett lehetőséget, az egyesület sportolói részére, hogy részt vehessenek a nemzetközi eseményeken. Ebben nagy segítségükre volt Michael Kevehazi z’’l, a Maccabi Világszervezet korábbi elnöke, aki haláláig volt a VAC tiszteletbeli elnöke.

1993

Maccabi Világjátékok - Izrael

Az 1993-as Maccabiah kiemelkedő a magyar delegációk történetében. Az igen nagy számú , közel 80 fős csapatlétszám az egyik legnagyobb delegáció volt az európai országok csapatai között. Első alkalommal vettek részt a Játékokon junior sportolók, aki a későbbi európai és világversenyeken már felnőtt sportolóként képviselték Magyarországot.

1993

Európai Maccabi Bridzs Játékok - Budapest, Magyarország

A kártyapartin 12 nemzet képviseltette magát. A magyar Maccabi bridzs csapat, Gerő István, Kovács Zoltán, Szász György és Gál Péter összeállításában arany érmet szerzett a tornán.

1995

Európai Játékok - Hollandia

Az egyesület sportolói részt vettek az amszterdami  Európa Játékokon, ahol a karate csapat emelkedett a többi ország csapata fölé, és szerzett érmeket. A férfi kosárlabda csapat kiemelkedően erős mezőnyben szerezte meg a győzelmet, és érte el a csapatsportokban azóta is egyedülálló sikerét az egyesületnek.

1997

Maccabi Világjátékok - Izrael

A magyar delegáció ismét jelentős létszámmal vett részt a versenyen, ahol a hagyományosan erős karate szakág számos éremmel gazdagította az egyesület eredményeit. 1997-ben érte el a legnagyobb sikerét a női kosárlabda csapat is. A kosaras lányok a döntőben maradtak alul ellenfelükkel szemben, és lettek ezüst érmesek.

1999

Maccabi Európa Játékok - Skócia

Az egyesület sportolói részt vettek a Skóciában megrendezett Európa Játékokon, ahol a csupán 28 fős delegáció 14 érmet szerzett. Ezzel az Európa Játékok Magyar részvételei közül, napjainkig a legeredményesebb csapat volt, és az Európai csapatok közül is az élmezőnyben zárta a szereplést.

Ekkor már az 1998-ban megválasztott, új elnök, Horváth József vezette az egyesületet.

2001

Maccabi Világjátékok - Izrael

A Maccabi VAC elnökségét jelentős döntés elé állította a játékokon való részvétel. A terrorfenyegetettség sokáig arra kényszerítette a világjátékok szervezőit, így a magyar vezetőket is, hogy lemondják a részvételt. Ugyan lényegesen kisebb létszámmal, de megtartották a játékokat, melyen a magyar csapat is részt vett, ráadásul számos éremmel zárta a szereplést.

2003

Maccabi Európa Játékok – Antwerpen, Belgium

A  magyar csapat részvétele a viszonylag kis létszám ellenére is kimagasló volt. Csapatunk a nemzetek közötti éremtáblázaton a 4. helyet szerezte meg.

2005

Zsidó Közösségi Fórum

Heisler András kezdeményezte Zsidó Közösségi Fórum június 11-én, Zuglóban a MATÁV Postás- pályán egyik alapító tagjával, a Maccabi VAC-cal közösen, családi napként ünnepelték meg a híres sportegyesület 100. évfordulóját.

Jubileumi sportnapon már szinte minden zsidó szervezet részt vett, melyről egy cikk is olvasható a Mazsike honlapján:

http://www.mazsike.hu/unnep+volt+szep+volt.html

2005

Maccabi Világjátékok - Izrael

A Maccabi VAC lehetőségei 2005-ben viszonylag kevés sportoló utazását tette lehetővé. Ennek ellenére a csapat ismét kiemelődő teljesítményt nyújtott, és 8 érmet szerzett.

2006

100. évforduló

Az egyesület eredeti megalakulásának 100. évfordulóját 2006. júniusában ünnepelte.

2006

Ausztrália Maccabi Játékok

S. Kovács Ádám, karateversenyző képviselte a magyar Maccabit, aranyérmet nyert.

2007

Michael Kevehazi - díj

2007. januárban elhunyt Michael Kevehazi, aki a klub 1989-es újjáalakításában nagyon aktív szerepet játszott, és később is folyamatosan támogatta a magyar Maccabit. Az egyesület elnöksége megalapította a „Michal Kevehazi medallion for the most improved player of the year” díjat. Eddig Keresztúri Hanna és Nagy Orsolya volt a díjazott.

2007

Maccabi Európa Játékok - Róma, Olaszország

A Magyar delegáció 4 éremmel tért haza a Római versenyről. A játékokon szerepelt labdarúgó csapat, vívó és karate versenyző, valamint fallabda, asztalitenisz és tenisz versenyző is a Maccabi VAC képviseletében.

2007

Tagság a Magyarországi Cionista Szövetségben

A Maccabi VAC tagja lett a Magyarországi Cionista Szövetségnek.

2008

JCC Maccabi Játékok – Akron, Detroit

11 fős küldöttség (14-16 év közötti labdarúgó csapat) vett részt Amerikában, az ottani Maccabi versenyen.

2009

Sportnap az Izraeli Nagykövetséggel

Az egyesület az Izraeli Nagykövetséggel közös Sportnap – Yom Hatzmaut eseményt szervezett, melyen több, mint 1000 érdeklődő vett részt.

2009

Maccabi Világjátékok - Izrael

A Maccabiah versenyen szereplő magyar csapat ebben az évben is kimagasló eredményt ért el. A 30 fős csapat 6 érmet szerzett, és minden sportolója remekül szerepelt.

2010

Megújult logó

maccabivac-logo-2010A Maccabi VAC aktuális logója, mely már feliratában is jelzi a klub Izraellel való kapcsolatát, ugyanakkor egyszerre, büszkén hangsúlyozza magyar zsidó identitását a magyar zászló színeinek használatával és a korábbi Dávid-csillag jelkép megjelenítésével.

A logó újjátervezése már az új elnöknek volt köszönhető. 12 évnyi elnökségi munkát hátrahagyva, Horváth József után Jusztin Ádám vette át a klub vezetését 2010-ben.

2011

Maccabi Európa Játékok – Bécs, Ausztria

A 2010-ben újonnan alakult Maccabi VAC elnökség és a formálódó, erősödő szakosztályok első nagy nemzetközi megmérettetése volt a Bécsben, július 5-13. között megrendezésre került Maccabi Európa játékok. A játékokon a Magyar delegáció 45 fővel, sportolóval és sportvezetővel képviseltette magát 7 sportágban. A magyar csapat 1 arany, 1 ezüst és 1 bronz éremmel zárta a versenyt. A magyar delegáció az éremtáblázaton előkelő helyet foglalt el.

A csapat kiemelkedő versenyzői:

Kőhalmi Péter 1 arany és 1 ezüst érem (tenisz), Ferencfalvy Kálmán 1 ezüst érem (tenisz),Temes Péter és Fodor Róbert bronz érem (asztalitenisz)

2013

Maccabi Világjátékok - Izrael

74 magyar versenyző , edző , sportvezető utazott Izraelbe 2013 júliusában, képviselve a Maccabi Vívó és Atlétikai Clubot és a magyar zsidóságot a világ harmadik legnagyobb sporteseményén, a 19-ik Maccabi Világjátékokon.

A magyar delegáció a legsikeresebb és a legnépesebb delegáció volt a Maccabiah magyar részvételének történetében. A magyar sportolók 20 érmet nyertek a játékokon, ami a 13. legeredményesebb ország helyezését jelenti az országok közötti versenyben.

2015

Maccabi Európai Játékok - Berlin, Németország

A Maccabi VAC több, mint 60 fős magyar delegációval vágott neki a Maccabi Európai Játékoknak. Sportolóink 19 éremmel – 7 arany, 8 ezüst és 4 bronz – az országos lista nyolcadik helyére kerültek fel.

2015

EMC Kongresszus - Budapest, Magyarország

Az EMC Kongresszuson dőlt el, hogy 2019-ben melyik európai város rendezheti meg a 15. Maccabi Európai Játékokat. Budapest és a svájci Basel volt versenyben. Felkészültségünknek, kemény munkáknak és fővárosunk sokoldalúságának köszönhetően a tagországok Budapestet választották meg a 2019-es Maccabi Európai Játékok helyszínének.

EMG2019-logo